maandag 12 november 2012

Mens en maatschappij: living values education bij kinderen


Living values in de klas hebben wilt zeggen dat de kinderen aandacht hebben om de waarden van jezelf te ontdekken. Het wil zeggen dat het uniek-zijn belangrijk is. Je leert van jezelf houden zoals je bent en je kijkt zonder oordeel naar jezelf en anderen. Ze leren ook om verantwoordelijkheid te nemen en beslissingen te durven nemen.

Dit kan toegepast worden van kinderdagverblijf tot middelbare school. Leerkrachten zijn naast de ouders ook heel erg belangrijk in het leerproces van het kind. Omdat de leerkracht op een professionele verhouding staat met het kind, kunnen ze hun eigen waarden ontdekken. Hierdoor kunnen ze dus patronen die al generaties meegaan doorbreken door hun eigen gevoel erin te leggen.

Als leerkracht kan je hiervoor een cursus volgen waarin 5 sessies worden uitgediept. In de klas kan je ondersteunend materiaal gebruiken. De leerkracht kan dit gebruiken hoe hij wil en kan dit als inspiratiebron gebruiken.

Wat zijn die waarden?

Waarden is iets dat in je zit, wat individueel is. Het is wat wij persoonlijk belangrijk vinden. Er zijn 12 universele kernwaarden dat bij iedereen en elke cultuur wel voorkomt;

-          vrede
-          respect
-          liefde
-          verantwoordelijkheid
-          eerlijkheid
-          samenwerking
-          geluk
-          verdraagzaamheid
-          bescheidenheid
-          eenvoud
-          vrijheid
-          verbondenheid

 

Ik vind dit wel een goed idee, want veel mensen zien zichzelf tegenwoordig erg negatief, omdat onze maatschappij hoge eisen stelt om te kunnen meedraaien. Ik zie mezelf ook negatiever dan het moet, ik minimaliseer de positieve eigenschappen enorm. Dat is ‘normaal’ voor mij, waardoor er enkel nog de negatieve eigenschappen overschieten. Veel mensen zeggen “ ik vind respect belangrijk”, maar zelf hebben ze niet altijd respect voor anderen. Meestal zie je dit in dingen zoals anderen niet laten uitspreken of andere meningen niet respecteren. We weten niet goed wat er nog van ons verwacht wordt. Moeten we nu opkomen voor zichzelf, dan komen we dominant over.  Nemen we het op voor anderen, dan durven we niet opkomen voor zichzelf. Daarom vind ik het goed dat het van jongs af aan geleerd kan worden hoe je eigenlijk met die waarden om moet gaan.

 

maandag 5 november 2012

Mens en maatschappij: Cohousing


Hier in België hebben lekker een baksteen in de maag. We blijven bouwen en dus hebben we bijna geen bouwgrond meer. Daar is er een oplossing voor,  cohousing. Hier is het nog vrij onbekend, het komt overgewaaid van de Verenigde Staten en Scandinavië. Dit is een soort wijk waar je met een aantal gezinnen samenwoont.

Wat is het nu eigenlijk?

Het is een wijk dat 8 tot 40 huizen kan bevatten. Alles wat er gebeurd wordt samen beslist met alle gezinnen die er wonen. Je wordt een soort samenwonende vriendengroep. Natuurlijk kan je niet met iedereen overeenkomen, maar daarvoor is de groep groot genoeg. De taken kunnen onderling gekozen worden zoals het gras afrijden en koken. Je hoeft niet altijd samen te zitten in de groep, je kan altijd doen wat je zelf wilt. Je hebt je eigen huisje met eigen tuintje en als je zin hebt om alleen te zijn en niemand te zien gaat dit ook absoluut! Er zijn gemeenschappelijke ruimtes waar je samen in groep dingen kan organiseren. Er is een feestzaal, een speelplaats,…

De voornaamste kenmerken van cohousing zijn dat je je eigen huis beheert maar je moet voor zaken buiten je huis wel eerst bespreken met je medebewoners. Het is ook de bedoeling dat je graag gemeenschappelijke zaken doet, dat wilt zeggen dat je wel een groot gemeenschapsgevoel moet hebben. Het is er een democratie, dus de hele groep beslist samen en de meerderheid haalt het. Het is ook de bedoeling dat je voor je eigen ‘brood’ voorziet. Cohousing voorziet geen inkomen.

 

Ik vind dit eigenlijk wel een goed systeem, zeker voor jonge gezinnen. Zo kunnen de kinderen samen opgroeien en spelen ze meer samen en buiten en dus niet meer achter het computerscherm. Ook als ouder heb je voordelen. Je kent je buren goed en je weet wat je aan ze hebt. Heb je dringend even hulp nodig kan iemand wel inspringen.

 
Dit is een afbeelding van Cohousing Stramien te Vinderhoute.

vrijdag 2 november 2012

Mens en zingeving: Marco Borsato - De bestemming


Dit is een liedje van Marco Borsato. In dit lied vraagt hij zich af waarom we bestaan, dat alles niet voor niets is.

Ik vraag me dat ook soms af als ik alleen in mijn bed lig. Ik denk dat er wel iets is na ons, dat er een reden is waarom we hier zijn.
Er zijn veel verschillende gedachten over het het leven en over het hiernamaals.

Ik durf hierover niet lang na te denken, ik krijg er een raar gevoel van vanbinnen. Ik denk dat we wel spiritueel terugkomen bij onze geliefden maar lichamelijk is er rust. Ik denk ook dat er een rede is waarom we hier zijn. We moeten leren uit onze fouten, en van en aan elkaar leren.
Liefde is voor mij de reden waarom ik hier ben. Liefde voor anderen maar ook voor de natuur. Het leven heeft voor mij geen zin als ik geen lachend gezicht meer zou zien en niet meer met anderen zou kunnen babbelen en dingen samen doen. Ook in de natuur rondlopen en fotograferen zou ik erg missen moest ik dit niet meer kunnen doen.

Hebben jullie er al over nagedacht waarom we hier zijn en wat er na ons komt?

Mens en maatschappij : de omgevingscirkels


De omgevingscirkels


 
Dit zijn de omgevingscirkels van Anouk Depuydt. Met deze cirkels wilt ze de mens opnieuw verbinden met zichzelf, anderen, materialen, de samenleving en het levensgeheel.

De mens van nu is erg egoïstisch. Alles moet in eigen voordeel draaien en alles waar je niets met verdiend is niet goed genoeg om onze tijd in te steken. Deze cirkels tonen aan dat jij meer bent dan ‘een persoon’. Jij bent een persoon die meedraait in de ‘grote samenleving ’.  Neem verantwoordelijkheid voor jezelf maar ook voor anderen en de natuur.

We zouden meer respect moeten hebben voor anderen en het werk van anderen, maar ook voor eigen werk! Jezelf complimentjes geven mag gerust. Je kan pas anderen helpen als je je goed voelt in je vel en gelooft in eigen kunnen.

Op de website http://www.opgroeieninverbondenheid.nl/ vind je allerlei spelletjes en tips voor jong en oud om die verbondenheid te versterken.

Dus complimenten geven helpt onze wereld vooruit!

donderdag 1 november 2012

Mens en lijden: Allerheiligen

Vandaag is het 1 november, Allerheiligen, de dag dat je je geliefden die er niet meer zijn eens extra herdenkt. Dit is een gedichtje dat voor ik denk een groot deel van onze maatschappij deze dag beschrijft.
Ik ga op 1 november niet naar het kerkhof omdat ik het een commerciële dag begin te vinden. Je moet meer dan op deze ene dag aan hen denken.
Maar elke mens rouwt op zijn eigen manier. De ene praat er graag over, de andere zegt liever niets, je gaat naar het graf om herrinneringen op te halen, anderen hebben eigenlijk schrik om naar het kerkhof te gaan... Je hoeft je niet te schamen over hoe je rouwt, het is een individuele zaak.

 
 
Stil 1 November


de grauwheid is bewijs
de tijd van krans en rouw
hoogdag voor afwezigen
die het heden voor eeuwigheid ruilden

 
er zullen tranen vloeien
geweeklaag ten hemel stijgen
gedachten zwart gekleed
 
 
1 November zal stroef beginnen
gedachten drummen samen
het had zo anders kunnen zijn
elk kruis minder, maakt geluk
 

 het zou een dag van vreugde zijn
het droeve veld baad in bloemen
kleurig als nooit te voren
een tapijt, ik denk aan jou
 
stil geroezemoes beheert de dag
het harde grind klinkt klaaglijk
koude doet krimpen
men gaat naar huis, ten slotte
ela

 
 
 
 
 
 
 
 
Ik denk aan jullie! <3