zondag 30 december 2012

Mens en medemens: waarden en normen


In de les van RZL hebben we waarden gezien. Dit zijn idealen, waarin we uitdrukken wat de kern van het mens-zijn en het samenleven inhoudt. Dus ‘de waarde’ van iets. Hieruit voort gaan de normen: dit is een onbeschreven wet of richtlijnen, die je vertellen hoe je je moet gedragen in een bepaalde situatie.

Op de website http://www.123test.nl/ kan je tal van testen doen. Een er van is de ‘persoonlijke waarde test’. Dit is een test waarin je kan zien wat voor jou de belangrijkste waarden zijn.

Voor mij is dit de uitkomst geworden:

1.     Verbondenheid

2.     Geluk

3.     Plezier

Ø  Van de deelnemers waren er 1432 die ook "Verbondenheid" als beste persoonlijke waarde benoemden.


En dit is de tof vijf van alle mensen die deze test al hebben gedaan:

Persoonlijke waarde

frequentie (%)

1.

Familie

10355 (20.97%)

2.

Gezondheid

9158 (18.55%)

3.

Geluk

4859 (9.84%)

4.

Vriendschap

2906 (5.89%)

5.

Respect

2748 (5.57%)

 
 
 

Verbondenheid

Ik diep mijn eerste persoonlijke waarde even uit om te weten wat dat nu eigenlijk echt wil zeggen:

Verbondenheid wordt gedefinieerd als een basisattitude van de mens naar een steeds ruimer wordende omgeving toe. Er zijn  5  omgevingscirkels.

De band van de mens:

1. met zichzelf

2. met de andere(n)

3. met voorwerpen, materialen

4. met de groep, de samenleving, de culturen

5. het levensgeheel, de natuurlijke kringloop

 

Verbondenheid gaat hem dus over hoe je met jezelf en anderen omgaat, open staan voor anderen. Respect tonen naar voorwerpen, culturen, gebeurtenissen en de mensen om je heen. Daarom is dit voor mij een belangrijke waarde. Om goed te kunnen samenleven met anderen moet je respect hebben voor alles wat je verbind met die persoon, zo krijg jij ook respect terug. Je 'respectbeeld' moet verder liggen dan wat enkel jezelf aanbelangt.

Soorten verbondenheid:


Ø  verbondenheid met de natuur: je hebt respect voor de natuur en alles wat daartoe behoord. Helaas is dit een stuk aan het verdwijnen onder de mensen.

 

Ø  Religieuze verbondenheid: verbonden zijn met iets hoger dan ons. Iets waar jij in gelooft en waar je kracht uit haalt om verder te gaan in je leven.

 

Ø  Verbondenheid met andere mensen: contacten leggen met anderen en open staan voor anderen. Je hebt respect voor de persoon en het hele gebeuren errond.

vrijdag 28 december 2012

Mens en medemens: goede doelen en elkaar helpen

 

Gisterenavond keek ik naar televisie. het was de pappenheimers. het was een speciale editie met BV's. Er mochten 3 Waalse koppels meedoen om te strijden om geld in het zamelen. Geld voor het goede doel: Chantevent, het SOS Kinderdorp in Wallonië.



Ik vond het tof dat een Vlaams programma ook eens geld inzamelde voor een Waals doel, wat op het eerste zich nogal ongewoon lijkt. Maar waarom lijkt dat ongewoon? we zijn 1 land dus steunen we een goed doel van eigen land.



Er zijn veel goede doelen, zoals 11.11.11, Amnesty International, Vredeseilanden en Natuurpunt. Maar wat er voor mij uitspringt is Make A Wish.
het vervult de hartenwensen van kinderen die een levensbedreigende ziekte hebben. Het zorgt ervoor dat de kinderen een onvergetelijke dag hebben, waarop ze hun ziekte even kunnen vergeten.
Ik zou later dit project graag steunen omdat het mij verschrikkelijk lijkt als kind, maar ook voor de ouders om te horen te krijgen dat je kind een ernstige ziekte heeft.

Ik hoop dat de mensen nu een klik in hun hoofd gaan maken, want de mens is vrij egoïstisch bezig. Als alles goed is voor zichzelf, dan maakt het niet uit hoe het met de rest gaat. Maar ik vind dat we meer rondom ons moeten kijken en anderen helpen. niet per se met geld, maar je kan ook mensen helpen op straat. Help een oude vrouw met de boodschappen, doe iets voor je ouders zonder gezaag en geklaag of luister gewoon naar iemand dat een luisterend oor nodig heeft. Het zit hem in kleine dingen. Ik ga er alvast op letten !


Ben je opzoek naar een goed doel dat je wilt helpen, maar weet je niet goed waar te zoeken? Op http://www.ikwilhelpen.be/iwh/giveActions.php vind je alvast een lijst met allerlei goede doelen die een klein beetje steun zeker en vast kunnen gebruiken.
 
 

 
 


Mens en zingeving: In het Exodushuis

 
Dit is een filmpje voer Julia Wake. het is een ex-gevange. Ze woont nu in het Exodushuis, dat is een huis dat mensen helpt om terug in de maatschappij te stappen. Zij vertelt wat haar leven opnieuw zingeeft: schilderen, het feit dat ze gezond is en dat ze verder wil gaan in het leven. 
 
 
 
 

Ik vind het goed dat ze haar leven niet als 'mislukt' ziet, maar dat ze verder wilt gaan in haar leven. Ik vind het ook goed dat de begeleiders helpen om de inwoners te laten zoeken naar hun zin van hun leven. Want wat moet je doen als je net uit de gevangenis komt?


Mens en zingeving: Post-kritische Geloofsschaal


 
Op de site http://thomas.theo.kuleuven.be/page/algemeen/ hebben wij elk afzonderlijk, maar met de hele klas een vragenlijst in gevuld rond het geloof.

Ik ga het resultaat van de personen dat tussen 1900 en 1909 geboren zijn vergelijken met mensen dat geboren zijn tussen 1990 en 1999, waaronder ik behoor.
geboren 1900 - 1909
geboren 1990 - 1999
 

Hieruit kunnen we afleiden dat het letterlijke geloof dat vroeger meer aanwezig was, nu een hele pak gedaald is. De jeugd van nu gelooft niet meer zo letterlijk zoals men dat vroeger deed. Het symbolische geloof is wel een klein beetje toegenomen. Dus er is wel nog geloof onder de mensen, maar anders dan hoe het vroeger was.

Je kan altijd zelf deze test doen om te ontdekken hoe jij gelooft, op de bovenstaande site.

Mens en zingeving: geluk is …



“Iets meer dan de helft (54 procent) van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar beschouwt zichzelf als gelukkig. Eén op de zeven voelt zich ongelukkig.” De standaard

Dat is toch niet veel? Maar de helft van onze jongeren voelt zich gelukkig.

Maar … Wat is geluk en gelukkig zijn? Wel, ik denk dat dat voor iedereen iets verschillends is. De ene wordt gelukkig van een groot cadeau, de andere wordt gelukkig van iets dat hem gewoon lukt. Iedereen beleeft ‘geluk’ maar iedereen beleeft dat op een andere manier.

Voor mij is geluk iets kleins. Een kus of een knuffel krijgen op een onverwacht moment, iets dat lukt ook al had ik er twijfels bij. Maar ik krijg ook een warm gevoel vanbinnen wanneer ik geluk bij anderen zoals jonge ouders met hun baby of een lach van een persoon. Ook bij familie samen zijn maakt me blij.

Ik vind dat wij te weinig zien hoe gelukkig we zijn. We hebben een huis met een bed in, voldoende eten en nog extra luxe erboven op. En toch… Toch willen we steeds meer en meer. Ik denk ook vaak zo, maar ik ga proberen meer te zien hoeveel geluk ik wel niet heb!

 

 

 
Link naar artikel :





donderdag 27 december 2012

Mens en maatschappij: Citaat Paul Verhaeghe (1)


 
“Dit is het tweede punt van mijn probleemanalyse, het neoliberalisme als ramp op
maatschappelijk vlak. Dit is wetenschappelijk zeer overtuigend aangetoond. Op
dertig jaar tijd zijn de inkomensverschillen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië
spectaculair gestegen, zo spectaculair dat de middenklasse ginder aan het
verdwijnen is. Sociologisch onderzoek van Wilkinson en Pickett toont aan dat er een
perfecte correlatie bestaat tussen de omvang van inkomensverschillen enerzijds en
zo ongeveer alle belangrijke gezondheidsparameters anderzijds. Kort samengevat:
hoe groter de inkomensverschillen in een regio, des te meer mentale stoornissen,
tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen;
des te lager de gemiddelde levensverwachting, lichamelijke gezondheid,
onderwijsresultaten, sociale mobiliteit en ruimer, de gevoelens van veiligheid en
geluk.”

Mijn mening:

Ik denk dat dit ook zo is in België. Er komt een steeds grotere kloof tussen de ‘armen en de rijken’. En heb je te maken met een van die elementen die Paul Verhaeghe opnoemt, dan krijg je al snel een stempel op je gedrukt als ‘marginaal of arm’. Het is moeilijk om als ‘arm’ persoon van dat imago af te komen. Maar ook de staat verhelpt dit niet. Om als klein voorbeeldje te nemen; de zonnepanelen. Dit kost veel geld, dus enkel de ‘rijken’ kunnen zich dit veroorloven. Hiervoor krijgen ze nog eens subsidies van de overheid én betalen ze minder op hun factuur. Maar het is de ‘arme’ die dat verschil moet bijbetalen omdat zij geen zonnepanelen kunnen betalen. Dus de ‘rijken’ worden beloond omdat ze geld hebben. Zo zie ik het toch.

Mens en maatschappij: Citaat Paul Verhaeghe (2)



Pesten was vroeger een probleem op de scholen, nu is het volop aanwezig op de werkvloer, als een typisch symptoom van onmacht, waarbij de frustraties afgereageerd worden op de zwaksten. Onderhuids leeft er angst, van faalangst tot ruimere sociale angst voor die al te bedreigende ander.”

 

Mijn mening:

Pesten is inderdaad een groot probleem aan het worden. Ook doordat de kloof tussen ‘arm en rijk’ groter wordt, denk ik. Men moet in deze tijd aan veel meer eisen voldoen om goed te zijn voor de maatschappij. Daardoor is er meer angst onder de mensen. Men heeft ook veel meer frustraties doordat er zoveel eisen zijn die gesteld worden. Ik vind dat iedereen deelneemt aan de maatschappij op zijn eigen manier, zo is er verscheidenheid in de maatschappij. Iedereen streeft ernaar om zo goed mogelijk te voldoen aan de eisen waardoor er ook vaak jaloezie ontstaat, wat ook tot pestgedrag kan leiden. Zowel op de scholen als in bedrijven,…

Mens en maatschappij: Citaat Paul Verhaeghe (3)



“Nog veel belangrijker is de centrale aantasting van het zelfrespect. Dit hangt
in grote mate af van de erkenning die men krijgt van de Ander, dit is de les die van
Hegel tot Lacan doorklinkt. Ongeweten verwoordt Sennett hetzelfde wanneer hij in
de mond van de huidige werknemer de volgende vraag legt: ‘Who needs me?’ (1998,
p.146). Voor steeds meer mensen luidt het antwoord: niemand. Zij maken deel uit
van een groeiende groep menselijk afval. Binnen een maatschappij die voortdurend
de boodschap verkondigt dat iedereen het kan maken als hij zich maar voldoende
inzet, betekent dit dat steeds meer mensen geconfronteerd worden met vernedering,
schuld en schaamte.”

 

Mijn mening:

Ook hier komen de eisen van de huidige maatschappij terug als een zware last op de burgers. Doordat het zo moeilijk is om aan die eisen te voldoen, komt er schaamte bij de mensen waarbij het niet lukt. Ik denk dat er nu in deze maatschappij veel meer mensen met een depressie zijn dan vroeger. Omdat het net zo moeilijk is om aan die eisen te voldoen. Er zijn meer en meer mensen die zich afvragen ‘Who needs me?’. Dit treft zelfs de jongeren van nu. Er zijn meer jongeren die zelfmoord plegen.
 
 

Mens en maatschappij: Citaat Paul Verhaeghe (4)


“Vervolgens het individuele vlak. De vorige oplossingen zijn makkelijk omdat ze aansluiten bij een intieme overtuiging: het is de schuld van De Ander, ik ben alleen maar slachtoffer. Begrijp: die ander (de allochtoon, de profiterende werkloze, de graaiende bankier, de meedogenloze manager) moet veranderen en dan wordt alles terug beter. Helaas hebben we geen overtuigend vijandsbeeld meer (mocht er een politieke partij zijn die daarop inzet, dan boekt die gegarandeerd succes). Bij gebrek daaraan slaan we wild om ons heen, om daarna terug depressief in een hoekje weg te kruipen. Daarmee zijn we meteen het perfecte spiegelbeeld van de beurs: ofwel ADHD-opspringend, ofwel depressief in elkaar zakkend. De bipolaire stoornis – aka manisch-depressieve psychose – is bij uitstek de aandoening van het neoliberalisme. In beide gevallen zijn we ervan overtuigd dat de oorzaak buiten ons ligt, dat er ergens een magische pil is of een nieuwe Führer die ons zonder eigen inspanning zal verlossen van onze kwaal en van het kwade. Niet dus.”

 

Mijn mening:

We steken graag wat er gebeurd is op een ander. Het is nooit meer onze eigen schuld. We steken het inderdaad graag op een ander zoals de allochtonen en de werklozen. “Het zijn altijd zij dat profiteren, en wij zullen wel gaan werken!” Dit is iets wat ik vaak hoor. Hoewel wij ook graag profiteren, maar dat is dan allemaal juist. “wij zijn Belgen, wij wonen hier dus dan mag dat.” Of anderzijds gebaren we ons van niets en doen we alsof we van niets afweten. We kijken te veel naar wat anderen van ons gaan denken als we dan doen of zeggen.

zondag 23 december 2012

Mens en zingeving: geloof ik, in iets of in niets… ?


Je hoort veel mensen zeggen ‘ ja ik geloof, maar in wat …? ‘ Dit is ook mijn probleem. Dankzij de les RZL weet ik nu te antwoorden op deze zin.



 

TL* = theïstische levensbeschouwing (levensbeschouwing met Goden)

NTL* = niet-theïstische levensbeschouwing (levensbeschouwing zonder Goden)

 

Religie en godsdienst:

Woon je nu hier in België of woon je aan de andere kant van de wereld, alle godsdiensten zijn in grote lijnen hetzelfde.

Er zijn verschillende dimensies in een godsdienst:

Rituele dimensie

Alle religies en godsdiensten hebben bepaalde rituelen.  Zoals gebed en offers. Voor deze rituelen tot uiting te brengen bouwt men gebouwen zoals de kerk en een moskee.

Mythologische dimensie

Of de verklarende dimensie. Dit zijn verhalen waarin de religies antwoord geven op oorsprongs- en levensvragen.

De doctinele dimensie

Dit wil zeggen dat elke godsdienst een leer bevat dat uitdrukt wat die godsdienst inhoudt. Zoals een geloofsbelijdenis.

Ethische dimensie

Religies vertellen iets over het goede of het slechte gedrag van mensen. Het heeft beschreven wat je moet doen om goed bezig te zijn. Zoals de geboden en de verboden.

Sociale dimensie

Het bevat allemaal een gemeenschappelijke leer waaraan de gehele gemeenschap moet werken. De rituelen worden in groep beleefd. Maar ook andersom hebben de godsdiensten ook invloed op de maatschappij waarin het heerst.

Ervaringsdimensie

De beleving van de godsdienst speelt een grote rol. Het feit dat je mag ervaren hoe het is om verbonden te zijn met… is erg belangrijk.

 

 
Ik had er vroeger nooit bij stil gestaan hoe dicht alle godsdiensten eigenlijk bij elkaar staan. dankzij dit schema weet ik nu ook te antwoorden op de bovenstaande vraag: ik geloof in iets, maar niet in God.
Dat 'iets' wordt door iedereen persoonlijk ingevuld, daar is er geen goed of fout aan. Ook al ben ik geen overtuigde gelover, ik heb wel respect voor alle godsdiensten en ik geloof wel dat er iets van waar is...