dinsdag 8 januari 2013


Mens en medemens: taak te laat indienen

Casus uit de cursus:

Voor de evaluatie van opleidingsonderdelen moeten vaak ook opdrachten ingeleverd worden. Docenten stellen hiervoor duidelijke deadlines op. Toch zijn er ook altijd studenten die één of twee dagen na het verstrijken van de deadline hun opdrachten binnen leveren. In de praktijk gebeurt het soms dat de docent papers accepteert en beoordeeld die na de deadline worden ingeleverd.

Is dit rechtvaardig?

Ik vind dat 1 dag te laat nog kan, 2 dagen vind ik al net iets te lang worden. Iedereen kan eens iets vergeten, of te laat begonnen zijn aan een taak. En als je hem dan de dag erna indient, mits misschien 1 of 2 punten vermindering, vind ik dit goed. Iedereen zou toch graag hebben, na al het werk dat je ervoor gedaan hebt, dat er toch naar gekeken en beoordeeld wordt.

 

Ethisch model:


 

Dit ethisch model bestaat uit 9 elementen:

·         Grondhouding

Voor leraren kunnen we de grondhouding concretiseren als echtheid, empathie en aanvaarding.

 Echtheid: Jezelf zijn en geen rol spelen.

Empathie:  Je inleven in de ander.

Aanvaarding: Je aanvaardt de kleuters/ leerlingen zoals ze zijn, in hun uniek zijn.

 

·         Dialoog voeren met betrokkenen

Hebben de leerlingen, die hun taak te laten indienden, dit gemeld aan hun docent? Heeft de docent gevraagd hoe het kwam dat ze hun taak te laat indienden?

Door met elkaar te communiceren, weet je meer en kan je rekening houden met de situatie.

·         De situatie analyseren

Hoe komt het dat de taak te lat werd ingediend? Is de situatie niet ingewikkelder door een of andere gebeurtenis? Is dit al veel gebeurd bij deze persoon?

·         Handelingsmogelijkheden onderzoeken

De docent zoekt, op basis van wat hij weet van deze situatie, mogelijkheden hoe hij zich kan gedragen rond deze situatie.

Heeft hij begrip voor de situatie en beoordeelt hij de taak?                                              Of weet hij dat dit bij deze persoon al meer gebeurde, en er geprofiteerd word? Moet er een gesprek komen tussen beide om samen tot een oplossing te komen?

·         Motieven verhelderen

De betrokken personen motiveren hun reden waarom ze te laat waren of waarom de docent zo zou reageren. Ze verklaren hun motieven positief en negatief, zodat het helemaal duidelijk wordt voor beide partijen.

·         Effecten inschatten

De studenten bedenken de effecten van hun taak te laat indienen, en vinden voor zichzelf dat ze er meer voordeel uithalen om de taak te laat in te dienen, dan op tijd.

De docent bedenkt de effecten van de taak dat te laat kwam, toch te verbeteren. Hij ziet er meer voordeel in om ze toch te verbeteren, in plaats van hen minpunten of een 0 te geven. Dit komt ten goede van de studenten.

·         Evaluatiemoment: intuïties aanspreken

De reacties die spontaan bij je opkomen, zonder dat je er over nadacht.

Ik vind dat je nog een kans moet krijgen, zonder dat er van geprofiteerd wordt. Elke situatie is anders, en heeft een andere manier nodig om te reageren.

·         Evaluatiemoment: normen verduidelijken

De studenten hopen dat de docent medelevend en begrijpend is voor hen. Ze hopen op een tweede kans van de docent, en dat krijgen ze ook.

Ze geven liever een volledig afgewerkte taak, waar ze dan meer punten op krijgen, een dag te laat af. Dan ze een halve taak afgeven, op de afgesproken datum. Ze hopen zo op meer punten, ondanks het toch te laat is ingediend.

·         Evaluatiemoment: waarden evalueren

De docent vindt het belangrijker dat de studenten een tweede kans krijgen, om een goede taak af te geven.

De studenten geven de taak te laat af, omdat ze een volledige taak willen afgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten